Je schoolcarrière op het Sint-Maartenscollege begint met een tweejarige brugklasperiode. Wij vinden het belangrijk dat je met plezier en enthousiasme naar school gaat. Dit betekent dat wij goed in de gaten houden hoe het met je gaat.
Bij de start op het atheneum maak je kennis met je mentor en docenten. Je mentor steunt en begeleidt je bij alles wat je tegenkomt op vakinhoudelijk en persoonlijk vlak. Samen met je mentor leer je plannen en breng je structuur aan in jouw leerproces. Door je mentor en vakdocenten word je uitgedaagd het beste uit jezelf te halen. Zij helpen jou om de tweejarige brugperiode tot een succes te maken.
Op het atheneum wordt de basis gelegd voor je vervolgstudie. Je leert kritisch te denken, de juiste vragen te stellen en te beoordelen of argumenten kloppen. Ook leer je discussiëren, kritisch te luisteren en na te denken over je rol in de maatschappij.
Na het afronden van het atheneum ben je helemaal klaar voor de universiteit! Je kunt natuurlijk altijd ook naar het hoger beroepsonderwijs gaan.
Aan het einde van het derde leerjaar kies je een vakkenpakket voor de bovenbouw (leerjaren 4, 5 en 6). Wij bieden alle profielen aan met een extra keuzemogelijkheid voor het EconeUM en filosofie.
Op onze school kun je vanaf de brugklas kiezen voor het Technasium. Als jij de bètavakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie) leuk vindt, kan het Technasium voor jou een extra uitdaging zijn.
In de bovenbouw van het vwo kun je kiezen voor het EconeUM. In samenwerking met de Universiteit van Maastricht ga je jouw talent voor wiskunde en economie ontwikkelen. Lijkt deze uitdaging iets voor jou, kies dan voor het EconeUM.
In de bovenbouw kun je het vak 'filosofie' kiezen. Wanneer je wil leren en wil ervaren wat 'echt' denken is over allerlei bekende maar ook onbekende onderwerpen waarover de mens al zo'n tweeduizend jaar het hoofd breekt, is dit vak iets voor jou. De vraag 'of je wel mag liegen', de kwestie 'of een computer gevoelens kan hebben', het probleem 'of er wel een werkelijkheid is' en de vraag of een dictatuur misschien toch wel een goede staatsvorm is', zijn maar enkele van de topics die in de filosofielessen aan bod komen. Je maakt kennis met de gedachten van de grote filosofen en je wordt uitgedaagd om je denken te scherpen en te ontwikkelen waadoor je in staat zult zijn om je eigen bestaan en dat van de wereld op een weloverwogen en kritische wijze te bezien en te beoordelen.
De wereld internationaliseert in een sneltreinvaart en daarin is de Engelse taal leidend. Hoewel op het Maartens het vak Engels op hoog niveau wordt aangeboden, is het ook mogelijk Cambridge Certificates te behalen. Dit zijn diploma’s die internationaal erkend zijn en aantonen dat je de Engelse taal beheerst op deze niveaus: near native speaker level (C 1 niveau ERK/CEFR) of native speaker level (C 2 niveau ERK/CEFR). Met deze diploma’s op zak toon je internationaal aan de taal dus zeer goed te beheersen. Goed voor vervolgstudies, sollicitaties, … Een mooie verrijking van je schoolcarrière!
Houd je van taal en vind je Duits belangrijk? Schrijf je dan in voor de lessen Goethe-Zertifikat. Het certificaat is een internationale kwaliteitsgarantie en toont aan dat je op verschillende ERK-niveaus (van A1: basisniveau tot C2: bijna moedertaalniveau) het Duits beheerst. Een waardevol en nuttig certificaat dus. Sowieso, maar zeker als je plannen hebt om in Duitsland te studeren of te werken.
Het Sint-Maartens werkt samen met andere middelbare scholen in de regio, waaronder het Porta Mosana College in Maastricht, maar de lessen vinden plaats op de eigen locatie. De examens worden in overleg op een van de deelnemende middelbare scholen afgenomen. Het Goethe Instituut borgt de kwaliteit en draagt zorg voor het examen, de examinatoren en uiteraard het certificaat.