U bent ingelogd als:

uitloggen

hoofdrubrieken

Aanmelden Sint Maartens College
printlogo

Sint Maarten

sint maarten (thumb)

Onze school is genoemd naar Sint Maarten. Sint Maarten was een Romeinse soldaat die leefde in de vierde eeuw. Op reis in het huidige Frankrijk kwam hij een bedelaar tegen die geen geld had voor kleding. Sint Maarten besloot de bedelaar de helft van zijn eigen mantel te geven: hij sneed de mantel met zijn zwaard in twee delen. Daarom staat Sint Maarten voor ‘delen’. Onze school ontleent een deel van haar inspiratie aan Sint Maarten. We delen kennis, maar ook de vele gezamenlijke activiteiten en de open, collegiale sfeer. In onze aandacht voor begeleiding komt het delen eveneens tot uitdrukking: we laten leerlingen niet in de kou staan.

Op de eerste etage van de locatie Noormannensingel hangt een kunstwerk van de Maastrichtse kunstenares Desirée Tonnaer. Zij heeft deze mantel van Sint Maarten ontworpen bij de opening van het nieuwe gedeelte van de school.

de Pot van Sint Maarten

De Pot van Sint Maarten is een stichting binnen het Sint-Maartenscollege met als hoofddoel ontwikkelingsprojecten, gericht op jeugd, in derdewereldlanden te steunen. Hierbij wordt gelet of het gaat om kleinschalige, overzichtelijke en controleerbare projecten waarbij de steun ook daadwerkelijk direct de jeugd ten goede komt. Voorbeelden van projecten die in het verleden gesteund werden zijn bijvoorbeeld: de financiering van een opvangtehuis cq school voor straatjeugd in Malawi en het garant staan voor het salaris van een watchman/docent gedurende enkele jaren,  steun aan “Amigos do Brasil” t.b.v. gehandicapte jeugd en straatjeugd in Brazilië, aanleg van een speeltuintje bij de “Openbare School Longmay”in Suriname en  aanschaf van computers t.b.v. het onderwijs in de school Seva Sangam in India. De middelen hiervoor worden o.a. verkregen uit spontane giften, maandelijkse bijdragen van docenten en vooral acties van leerlingen. De laatste succesvolle actie betrof de steun aan het jubileumproject van de stichting Seva Sangam om in de gelijknamige school in India een grote opknapbeurt te kunnen realiseren. De bijdrage van de Pot van Sint Maarten bedroeg ruim € 8000.

Regelmatig komt het voor dat leerlingen, collega's en oudleerlingen zelf een project aandragen. Indien het past binnen de visie van de Pot van Sint Maarten is steun dan meestal mogelijk.

De hoofdactiviteit van de Pot van Sint Maarten heeft ook met deze Indiase school Seva Sangam te maken. Al jarenlang sponsoren onze onderbouwleerlingen meisjes van deze school. Iedere klas draagt zorg voor een meisje dat in beginsel niet kansarm is maar dat door financiële tegenslagen binnen het gezin anders noodgedwongen haar opleiding zou moeten beëindigen. Als onze leerlingen maandelijks één euro per persoon bijleggen kan zo’n meisje verzekerd zijn van een betere toekomst. Uiteraard geschiedt deze bijdrage op vrijwillige basis. Contact leggen met het meisje in India is mogelijk. Met Kerst sturen de klassen cadeautjes waarna meestal een bedankbriefje volgt. Tevens worden onze leerlingen uitvoerig ingelicht over het leven en werken in deze Indiase school. Wij hopen dat de ouders en leerlingen dit structurele project van de Pot van Sint Maarten steunen. Sint Maarten staat uiteindelijk symbool voor samen delen en laat nu Seva Sangam in het Tamil, de taal van de streek waar de school in India ligt, ook samen delen betekenen.
Onze steun aan deze meisjes loopt via de stichting Seva Sangam. Voor uitvoerige informatie kunnen wij u verwijzen naar www.sevasangam.nl .

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij mevrouw Birgitte Kroon-van Soest en de heer John van der Put.    

naar boven

nieuwstitel


Er zijn geen nieuwsberichten.

toon alle nieuwsberichten

agendatitel


Er zijn geen nieuwsberichten.

toon alle nieuwsberichten