U bent ingelogd als:

uitloggen

hoofdrubrieken

Aanmelden Sint Maartens College
printlogo

Buitenschoolse activiteiten

Aischylos

[ns] troades (thumb)

Het Sint-Maartenscollege is de alma mater van het schooltheaterproject Aischylos. Leerlingen van scholen uit de Euregio studeren tijdens een aantal gezamelijke repetitieweekenden samen een Griekse tragedie in, ieder in zijn eigen taal.
In de voorbereidingen krijgen de leerlingen in drietalige groepjes opdrachten, waardoor eigen initiatief en integratie worden bevorderd. Deelname aan deze productie is vrijwillig en valt binnen de keuzemogelijkheden van het vak KCV in Gymnasium 5.
De begeleidende muziek wordt gecomponeerd en uitgevoerd door leerlingen uit onze bovenbouw HAVO/VWO en het decor wordt gemaakt door leerlingen van ons VMBO.

Inmiddels doen 14 scholen uit Nederland, België, Duitsland en een uit het verre Griekenland mee aan dit project. Onze vaste Griekse partnerschool is het Lykeio van Pylos. In de zomervakantie kunnen leerlingen meedoen aan een zomercursus Grieks theater in Pylos. Alle voorstellingen staan onder artistieke leiding van Sjeng Verheijden. Naast het winter-, is er ook een zomerproject.

Meer informatie op www.aischylos.com of bij de heer Keulen.

Cabaret / musical

theater (thumb)

Een terugkerend hoogtepunt op onze school: de uitvoering van het cabaret, musical of revue! Onder leiding van een professionele regisseur voert het Sint-Maartenscollege elk jaar een eigen productie op.

Koor en orkest, leerlingen en medewerkers - iedereen kan meedoen.
Er zijn vijf voorstellingen: op donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagavond, zondagmiddag en zondagavond.
Van elk verkocht kaartje gaat € 0,40 naar de Pot van Sint Maarten.

Meer informatie bij: de heer Klingenstijn.

Disco's

[smc] discobol (thumb)

Het Sint-Maartenscollege swingt!
Elk jaar organiseert het Sint Maartens zowel voor de onderbouw als voor de bovenbouw twee drukke disco’s. Just be there!

Klik hier voor foto's van een disco avond.

Excursies en werkweken

Excursies en werkweken zijn leuk en leerzaam!
In de lagere klassen beginnen we voorzichtig. We gaan niet langer dan 1 of 2 dagen weg en blijven in de buurt: Zeeland, de Ardennen, Leuven, Keulen.
In de hogere klassen organiseren we, met groot succes, ieder leerjaar een meerdaagse reis naar Parijs, Berlijn, Bourgondië, Rome en Griekenland.

Deelname aan excursies is niet verplicht. De school gaat er wel vanuit dat leerlingen deelnemen. Is dat niet het geval, dan kunt u dit melden. De leerling krijgt dan geen vrij, maar volgt vaak een alternatief programma op school.

Het kan voorkomen dat de kosten van een excursie een probleem vormen. In dat geval kunt u contact opnemen met de teamleider. De school beziet dan of – in uitzonderlijke gevallen – een financiële regeling getroffen kan worden.

Bij het afzeggen van deelname door de deelnemer gelden de volgende voorwaarden:

  • tot 6 weken vóór het vertrek bent u ± 30% gemaakte kosten verschuldigd;
  • 6 tot 2 weken vóór vertrek 60% van de reissom;
  • 2 weken of korter vóór vertrekdatum het hele reisbedrag.

Lifestyle-Sportklassen

Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Voor onze brugklassers, die dit willen, bestaat de extra mogelijkheid om deel te nemen aan de lifestyle-sportklas.

Sport als doel zal centraal staan. Plezier in bewegen hebben of krijgen is de beste motivatie om een heel leven lang te sporten.

Naast de tips die je krijgt over een gezonde leefstijl zullen de ouders bij het hele project betrokken worden.

We hopen op een gezonde vibe bij de deelnemer en zijn omgeving. De kostprijs € 75,- voor een heel lesjaar.

Meer informatie bij de heer Oomen (h.oomen@lvomaastricht.nl).

Stichting Model European Parliament Limburg

[ns] projectEU (thumb)

 Jongeren ervaren de Europese politiek zelf.   

Europees, ambitieus en jong: de drie kernwoorden waar het Model European Parliament Limburg voor staat. Europese samenwerking betekent steeds meer voor ons allemaal: reden voor Stichting MEP Limburg om zich tot doel te stellen jonge mensen een beter inzicht te geven in de Europese integratie en de werking van de Europese Unie. Tevens willen we aan hen de kans bieden de sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren. In Limburg is het MEP inmiddels een begrip. Vele jongeren hebben namelijk een inspirerende ervaring overgehouden aan de jaarlijkse simulatiezittingen van het Europees Parlement. Daarnaast wordt ook al jaren dankbaar gebruik gemaakt van de extra vervolgtrajecten die Stichting MEP Limburg te bieden heeft.

De Limburgse MEP Conferentie: een week als Europarlementariër. Gedurende vier dagen krijgen leerlingen uit 4 VWO, die middels voorrondes op de verschillende deelnemende scholen uitgekozen zijn, de kans om de Europese politiek zélf te ervaren. "Welke problemen spelen er in Europa?" en vooral "Welke oplossingen kan Europa bieden?" zijn uitdagingen waarvoor de jongeren continu gesteld worden. Door intensief te vergaderen, door speeches te houden, door te lobbyen en natuurlijk door veel te debatteren zullen ze ervaren wat het betekent Europarlementariër te zijn. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers zienderogen groeien in hun rol als politicus gedurende de Limburgse MEP Conferentie.

Elke deelnemende school vertegenwoordigt tijdens de conferentie een EU-lidstaat en elke afgevaardigde leerling neemt plaats in een commissie. Als deelnemer neem je plaats in een commissie die een actuele kwestie uit de Europese politiek behandelt. Je zult de belangen van het land dat jouw school vertegenwoordigt moeten verdedigen, maar ook bereid zijn te luisteren naar de standpunten van andere landen om zo samen tot oplossingen te komen. Alhoewel het programma grotendeels ingericht is naar de bezigheden van Europarlementariërs, is er ook voldoende ruimte voor ontspanning en wordt de avond vaak erg gezellig, doch productief ingericht tijdens de lobbysessies. Hier ontstaan naast innovatieve oplossingen en compromissen ook de beste vriendschappen.

De laatste dag: het moment van de waarheid. Op de laatste dag van de conferentie is het moment van de waarheid aangebroken. Het parlement zet dan namelijk koers richting het Gouvernement in Maastricht, waar de Algemene Vergadering plaatsvindt in de chique Statenzaal. Daar presenteren de verschillende commissies hun resoluties, waarin de voorgestelde oplossingen staan, die ze vervolgens verdedigen tegen de kritiek van het parlement. Alhoewel iedereen beseft dat het in feite maar om een simulatie gaat, wordt er erg naar het moment toegeleefd waarop de resolutie hopelijk met een meerderheid aan stemmen wordt aangenomen. Dat is immers waar de deelnemers de hele week naartoe hebben gewerkt!

Ook wordt er aan het einde van deze plenaire zitting bekend gemaakt welke leerlingen naar de jaarlijkse Nationale MEP Conferentie in Den Haag mogen, om daar Limburg te vertegenwoordigen. Vanuit daar is er ook nog de mogelijkheid voor één Limburgse leerling om naar de Internationale MEP Conferentie te gaan, die elk halfjaar in een andere EU-lidstaat plaatsvindt.

Extra vervolgtrajecten georganiseerd door Stichting MEP Limburg. De deelnemers aan de Limburgse MEP Conferentie maken tevens kans om door te stromen naar andere projecten. Afhankelijk van de actualiteit worden door Stichting MEP Limburg verschillende extra vervolgtrajecten aangeboden aan de "parlementariërs" van de Limburgse MEP Conferentie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een bezoek aan het Europese Parlement te Brussel, een reis naar de instellingen van de Raad van Europa in Straatsburg of een meeloopdag bij een politicus van de Tweede Kamer in Den Haag.

Denk je dat het MEP iets voor jou is en zit je in 4 VWO? Aarzel niet en neem deel aan de eerstvolgende schoolvoorrondes en ontdek wat Europa jou te bieden heeft!

Meer weten over MEP Limburg? Breng een bezoekje aan de website www.meplimburg.nl voor o.a. foto's, video's en het laatste nieuws. Of neem contact op met mevrouw T. Savelberg, schoolcoördinator MEP Limburg voor het SMC, t.savelberg@sint-maartenscollege.nl

Skiweken

[ns] ski (thumb)

Al vele jaren biedt onze school leerlingen de mogelijkheid om, begeleid door docenten, op skiweek te gaan.
De afgelopen jaren zijn we in Oostenrijk geweest, in Zwitserland en in de Franse Alpen.

De reis die in het voorjaar plaats vindt is uitsluitend voor leerlingen uit klas 3! Uiteraard moet voor deelname de kostprijs worden betaald.

Meer informatie bij:  de heer Oomen.

Videoclub

Als je geïnteresseerd bent in film, kun je lid worden van de videoclub.
Je komt zelf met ideeën, maakt samen een script en verfilmt dat. Met behulp van moderne apparatuur bewerk je de opnames en voorziet ze van titels en muziek.

klik hier voor de website van de videoclub

Meer informatie bij: de heer Derks.

Xplore India

Na Tanzania, India, Nepal, Peru, China en Cambodja zullen in de zomer van 2013 leerlingen van het Sint-Maartenscollege de handen uit de mouwen steken voor het Scholen voor Scholen project van India.

De deelnemende leerlingen zijn heel druk bezig met de voorbereidingen. Zo volgen ze verschillende masterclasses, nemen deel aan trainingsweekends, organiseren activiteiten om sponsorgeld te verzamelen enz.
 
Klik hier voor meer informatie:  www.global-exploration.nl

Voor contact: Mevrouw M. Burggraaff

 

naar boven

nieuwstitel


Er zijn geen nieuwsberichten.

toon alle nieuwsberichten

agendatitel


Er zijn geen nieuwsberichten.

toon alle nieuwsberichten